יש לי חבר שאני אוהב כמו גור חתולים. כמה שהוא גדול ומונומנטלי וחכם ועמוק, ככה בבפנוכו שלו הוא מתוק כמו גור של חתולים. אנד יו קנואו, דר אר מני מני סוגים של חמוד, אבל גורים של חתולים וכלבים? וול, יו קנט ביט דט קיינד אוף חמוד.
בחיים האמיתיים שלו הוא לא גור של חתולים, אלא מנהל מוצר. תמיד הוא מתעסק בכל מיני עניינים טכנולוגיים שבאופן מפתיע אני מצליח להבין. קצת. בשנה האחרונה הוא בעניין של אפליקציית בינה מלאכותית שכותבת. כן כן, נכון, כותבת. במקום בני אדם.
ממה ששמעתם, גור החתולים האהוב שלי מפתח מוצר שיחליף אותי.
מצד אחד, זה עלול להישמע נורא. מצד שני, כל החיים שלי התאהבתי בפולניות, אז מה זה עוד קצת סלף דיסטרקשן? הצד השלישי האופטימי הוא שלא רק שהפולניה ההרסנית היא הדבר הכי טוב שקרה בחיים שלי, אלא שגם מנועי בינה מלאכותית קודמים תרמו בלי סוף לעיסוקים שלה ושלי, אז אני בטח בסוף ארוויח מזה מיליונים.
בקיצור, ברינג דה מאדר פאקר און. אני לא פוחד. מקסימום ייצא לי מזה עוד קצת מרק עוף.
הדיון על מחשב שכותב ספרים הוא דיון ישן. קראתי כמה מאמרים במהלך השנים על מחשבים שכתבו ספרים לא רעים בכלל, וגם על אנשים שרוטים שקוראים את הספרים האלה.
ותראו מה זה שרשרת מזון: יש לכם אנשים שרוטים שמתכנתים מחשבים שיכתבו ספרים. מתחת לזה יש אנשים שרוטים שקוראים את הספרים שכותבים המחשבים שכתבו האנשים השרוטים. מתחת לזה יש אנשים שרוטים (אני) שקוראים מאמרים על הספרים שכתבו מחשבים שתכנתו אנשים שרוטים, וכמובן, בסוף יש את אלה שעושים לזה לייק ופשוט עוברים הלאה. אני לא מבין למה חושבים שהאנשים בפייסבוק שטחיים כשהם מפגינים כזו תצוגת חשיבה בהירה.
אבל עוד פעם הלכתי רחוק. מה שרציתי להגיד מלכתחילה, זה שכבר יש תשובה לשאלה איך נראה רב מכר היסטרי שכתב מחשב, והתשובה לזה היא פשוט ספר של ברנדון סנדרסון.
גמרתי עכשיו להאזין לספר השני בסדרת The Stormlight Archive. 1087 עמודים. אני את סנדרסון לא קורא יותר אות אות, מילה מילה. קראתי את האלומנסרז וגם את הספרים האחרונים שלו בסדרה של ג'ורדן (ולצורך העניין, גם את ג'ורדן עצמו), ולפיכך אני מוצא ששילמתי כבר את חובי לחברה. אז אני שומע את הספרים האלה באודיו. רק 55 שעות לספר. ואם אתם שומעים במהירות 1.8 כמוני, זה מצטמצם לבקושי 30 שעות.
בקטנה.
סנדרסון הוא חתיכת יצור מוזר. בראש ובראשונה, הוא מספר סיפורים נהדר. מנגד, הוא סופר הרבה הרבה פחות מוצלח. הייתי כותב "סופר גרוע", אבל זה לא זה. הוא בעיקר כל כך שיטתי, שהשיטתיות מושכת את השטיח מתחת לכל מה שיכול להיות מסעיר ומפתיע ויצירתי. ההתנהגות ה"גיבורית" וה"מרושעת" הזכר והנקבה – ובמיוחד החוש הומור שלו – כולם נראים כאילו כתב אותם קוד ולא בן אדם.
הכל הכל, אבל הכל הכל מציית לחוקים.
סנדרסון הוא חסיד גדול של חוקים. מערכות קסם צריכות לציית לחוקים ברורים. העולם צריך לציית לחוקים ברורים, הזכרים, הנקבות (אני מניח שגם כל מי שאינו זכרי או נקבי מציית לחוקים מסוימים), מערכות היחסים, המתח בין הדמויות, המפגשים ביניהם – הכל הכל עבד לפי מערכת חוקים.
וגם הכתיבה: אני מניח שהוא כותב איקס מילים ביום, שלקוראי האלפה, הבטא והגמא שלו (יש כאלה, אני לא ממציא), יש אקסלים עם תאריכים ויעדים, וגם לעורכים, לפרוף רידרים, למגיהים, לסוכנים, לכולם כולם יש חוקים. יש לי תחושה שהוא אוכל בשעות קבועות, יוצא לחופשות בתאריכים קבועים למקומות שהוגדרו מראש לפי מדד קבועים של מרחק טיסה, טמפרטורה ומדד דמוקרטי סביר.
הבנתם את הפרנציפ, נכון? ובכן, לפי סנדרסון, זה שהבנתם את הפרנציפ לא אומר שאי אפשר לכתוב על זה עוד 50 אלף מילה. ואם אפשר לכתוב על זה 50 אלף מילה, למה בעצם לא נכתוב על זה עוד 250 אלף מילה?
התוצאה של המחשב הכותב הזה היא מעניינת. הרבה פעמים היא חיננית ואטרקטיבית. הרבה פעמים היא גם מעייפת ומתישה. האם היא עומדת בסטנדרטים סבירים של ספרות. ובכן, תחליטו אתם. או שתבקשו ממנו לכתוב חוק לטובת העניין.
מה שכן, אם נגיד משעמם לכם באמצע ספר של סנדרסון, אתם לגמרי יכולים לחכות שנה ולהמשיך לקרוא אותו מאותו מקום. שום דבר לא יקרה. אתם יכולים גם לקפוץ 100 עמודים קדימה. גם זה בסדר. יו וויל קאטץ' אפ. אתם יכולים להעריך שהפסדתם בממוצע 43 דיאלוגים מיותרים, 63 משחקי מילים מביכים למדי (ושניים מצחיקים!) ו-493 מאבקים מצפוניים פנימיים שב-74% אחוז מהם, הגיבור יעשה את הדבר הנכון.
השורה התחתונה היא שבאמת אין סיבה לבקש ממחשבים לכתוב ספרים, לא כשהסנדרסונים ממשיכים למכור מיליוני עותקים מהסדרות האלה. יש למחשבים כל כך הרבה אפליקציות אחרות לנסות לפתח ולהיכשל גם בהן? למה ללכת על משהו שכבר פתרו?
בינתיים, סנדרסון הוא ממש כיף לפרקים. אני לגמרי הולך לפחות להתחיל את הספר הבא. במחשבה נוספת, אולי באמת הגיע הזמן לנסות לשמוע אודיו בקצב של 2.5-3?
#ספרים2021 #ספר28
תגובות
נראה שיש לך יחסי אהבה-רתיעה מהסנדרסון. זה בסדרגמור, רוב האנושות,בינה לבין עצמה, במצב הזה. ובאותו הלך-רוח של רשימתך -…אז מיהו הצפריר בשן הזה ? ומה מרצד עמוק בתוך המחשב שלו ?
אריה קרישק
צפריר בשן? למי אכפת מצפריר בשן?